Leilas chokladbiskvier med kaffe

Eftersom jag är så supernovis vad gäller bakning så har jag långt kvar tills jag kommer på egna recept och ”vågar” pröva att ändra i ett befintligt m.m. så kommer ni först och främst få se vad jag kan komma fram till med hjälp av recept från andra.

Det första receptet jag gav mig på hittade jag på recept.nu och är som titeln lyder, chokladbiskvier med kaffe. Chokladbiskvier är något som min mormor, när hon levde, snabbt insåg att jag älskade redan som liten…men nu har jag inte ätit någon sådan på många många år. Så det blir till att få lära sig hur man gör dem.

Efter att jag började baket insåg jag snabbt att jag saknar en hel del här i köket. En bra snabb digital termometer te.x. Jag fick stå med termometern som brukar sitta i julskinkan när jag gjorde marängsmeten, inte helt lätt…men det gick och blev bra! Man tager vad man haver.

Resultatet vart ju inte det snyggaste, men de smakar ruskigt gott och jag är så nöjd.

image

Ingredienser:

Biskvibottnar
250 g  mandelmassa
1,5 dl  strösocker
2 st  ekologiska äggvitor

Smörkräm
1 st  ekologisk äggvita
1,5 dl  strösocker
1 tsk  vaniljsocker
1 st  nypa salt
0,5 st  citron, saften
250 g  smör
125 g  mörk kvalitetschoklad 70 %
1 msk  kallt espressokaffe

Till doppning
150 g  mörk kvalitetschoklad 70 %

Gör så här:

  1. Botten
    Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Riv mandelmassan och blanda samman ingredienserna till bottnarna.
  3. Spritsa ut 20 stycken rundlar på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda biskvibottnarna tills det är gyllene i cirka 13 minuter.
  5. Smörkräm och doppning
    Blanda äggvita, strösocker, vaniljsocker, salt och citronsaft i en ren rostfri bunke. Rör till sockret har löst upp sig.
  6. Vispa till maräng över ett vattenbad (i bunke över kokande vatten) till cirka 65 grader.
  7. Tag av bunken från värmen och vispa med elvisp tills marängen blivit helt kall.
  8. Klicka ner rumstempererat mjukt smör lite i taget och vispa krämen luftig i cirka 15 minuter.
  9. Smält chokladen och låt den svalna, rör ner den i krämen.
  10. Rör ner kallt espressokaffe.
  11. Bred krämen på undersidan av biskvierna med en palett eller slickepott. De ska bli toppiga.
  12. Låt stelna i kyl eller frys.
  13. Smält choklad till doppning i ett vattenbad.
  14. Doppa biskvierna så att smörkrämen täcks i choklad och låt dem stelna på ett bakplåtspapper.
Annonser

2 reaktioner till “Leilas chokladbiskvier med kaffe

    1. Hälsosamt, kanske inte…men det finns annat här i livet som är mer ohälsosamt än bakverk. Men det är en annan diskussion det. Jag tror på att ibland måste man få vara liiite ohälsosam och njuta av det goda, man behöver ju inte överdriva konsumtionen.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s