Saffranskola med kokos

Den här goda kolan, är så enkel att göra och smakar rikligt av saffran och kokos. Seg och god, precis som en kola ska vara. För det lilla extra kan du efter att du skurit den i bitar, vira in bitarna i ett omslagspapper. Lägg de i en fin glasburk och du har en enkel ”gå bort” present nu när det vankas glöggbjudningar och dylikt. Förvaras kylt så de inte klibbar ihop och blir en enda stor kolaboll.

Använd en tjockbottnad rymlig kastrull och en digital termometer.

Ingredienser:

  • 50 gr smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 1 1/2 dl kokosflingor
  • 2 pkt saffran (á 1/2 gr)

Gör så här:

  1. Ta fram en rymlig tjockbottnad kastrull. Kolasmeten kommer att stiga under uppkoket!
  2. Blanda smör, strösocker, vispgrädde och sirapen i en kastrull. Koka upp på hög värme under omrörning. Fortsätt sedan koka utan omrörning till ca 120-125°C. Gör kulprovet för att se om kolan är klar.
    Kulprovet: Lägg lite av smeten i kallt vatten, forma till en kula mellan fingrarna. Håller kulan ihop så är kolan klar.
    Är smeten klar, ställ den åt sidan
  3. Rosta kokosflingorna i en torr het stekpanna tills de fått en gul/gyllenbrun färg.
  4. Häll ner kokosflingorna o saffranet i kolasmeten och rör om.
  5. Häll smeten i en form som antingen är smord eller klädd med bakplåtspapper.
  6. Låt kolan stelna innan du skär den i bitar.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.