lakrits- och chokladfudge

Den här är fudgen som kommer att göra succé till jul. Du gör lakritssmaken så stark som du själv önskar genom att bland i mer eller mindre mängd lakritspulver.

Tips: Använd en tjockbottnad kastrull och digital termometer. Håll hela tiden koll på tempen. Jag gjorde två saker samtidigt och vek bort blicken för en halv minut…sen fick det bli till att vädra och skura fastbränd fudge från botten på kastrullen. Börja om från början…börja om på nytt….lalala.

Ingredienser:

  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 50 gr smör
  • 100 gr ljus choklad
  • 2 msk lakritspulver

Gör så här:

  1. Ta fram en rymlig tjockbottnad kastrull. Kolasmeten kommer att stiga under uppkoket!
  2. Blanda strösocker, vispgrädde och sirapen i en kastrull. Koka upp på hög värme under omrörning. Fortsätt sedan koka utan omrörning till ca 120°C.
  3. Lägg i smöret och rör om, låt koka ytterligare två minuter under omrörning. Jag stängde av plattan innan jag hällde i smöret.
  4. Tag av kastrullen och häll ner chokladen och lakritspulvret, rör om till en jämn smet.
  5. Häll snabbt ner smeten i en form 20*30 cm, klädd med bakplåtspapper.
  6. Låt stelna innan du skär den i bitar.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s