Hallon- och lakritsfudge

Hallon och lakrits passar så bra ihop och den här fudgen kombinerar självklart de båda smakerna på bästa sätt. Många anser att det enda rätta är att använda färska hallon. Ja, har man tillgång till det så är väl det trevligt, men frysta hallon fungerar alldeles utmärkt! Jag hade bara frysta och det blev riktigt bra.  Många recept anger en påse turkisk peppar. Men eftersom jag gillar mycket smak la jag till en rågad mastsked lakritspulver för att förstärka smaken ytterliggare. Har man inte lakritspulver kan man ju krossa en halv påse turkisk peppar till och hälla i.

wp-1450018560227.jpg

Lite tips inför görandet av fudgen. Använd en stor tjockbottnad kastrull och rör hela tiden så att det inte riskerar brännas fast. Använd termometer så att du vet när det är dags att dra av kastrullen från plattan. En lagom stor form att använda är 20*30 cm.

Ingredienser till lakritslagret:

  • 3 dl vispgrädde
  • 4 dl strösocker
  • 50 gr smör
  • 4 msk ljus sirap
  • 1 påse krossade turkisk peppar (vill du har mer smak, ta 1 1/2 påse, eller tillsätt lakritspulver)
  • 200 gram mjölkchoklad
  • svart karamellfärg

Gör så här:

  1. Krossa karamellerna i mortel.
  2. Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull. låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader.
  3. Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning.
  4. Droppa ner valfri mängd karamellfärg och häll upp smeten i en bakplåtsklädd form.

Ställ lakritsfudgen kallt så den svalnar och börja med hallonlagret.

Ingredienser till hallonlagret:

  • 3 dl vispgrädde
  • 4 dl strösocker
  • 50 gr smör
  • 4 msk ljus sirap
  • 150 gr färska eller frysta hallon (tinade)
  • 100 gr vit choklad
  • röd karamellfärg

Gör så här:

  1. Mosa hallonen ordentligt.
  2. Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull.
  3. låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader.
  4. Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning.
  5. Droppa ner valfri mängd karamellfärg
  6. Nu är det dags att hälla hallonsmesten på lakritslagret.

Ställ nu unden fudgen svalt så den får stelna ordentligt, den får gärna stå över natten innan du skär upp den i lagom stora bitar. Köp lite trevliga påsar att lägga godbitarna i så har ni en liten överraskning att ge bort till era vänner, nära och kära.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s