Härliga saffransbiscotti (skorpor)

Saffransbiscotti eller saffransskorpor, det är samma sak, välj det namn du faller för. De är väldigt enkla att göra och är väldigt ”o-kladdiga” att baka ut. Jag använde pistagenötter, själva kärnan, men det går att använda andra nötter om så önskas.

image

Saffran saffran och åter saffran, bland det bästa med julbak är att känna doften från denna krydda. Har precis lärt mig från bak- och sötebrödsdrottningen Leila Lindholm att man skall hälla ner saffranet i smöret när man smälter det, för att framhäva smakerna ännu mer. Ett tips som jag nu prövade och kan bekräfta att det faktiskt stämmer!

Ingredienser:

  • 100 gr smör
  • 1 gr saffran (2 pkt)
  • 2 ägg
  • skal från två apelsiner
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 – 2 dl osaltade pistagenötter (skala nötterna och ta bort det mesta bruna på nötkärnan)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret med saffranet i en kastrull och hälls sedan över i en bunke och rör ner äggen.
  3. Skölj apelsinerna noga, riv det yttersta av skalet och blanda ner det i vätskan.
  4. Blanda alla torra ingredienserna tillsammans med de hela pistagenötskärnorna, arbeta ihop till en deg.
  5. Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
  7. Ta ut längderna sänk temperaturen till 125 grader. Låt längderna svalna lite.
  8. Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten.
  9. Torka saffransskorporna i mitten av ugnen i cirka 20 – 30 minuter. Känn mitt i skorpan, är den mjuk och degig, låt den tork lite till i ugnen.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.