Skurna pepparkakor (även kallade franska)

Peppakakor är ju ett måste till jul. Här kommer en variant där du inte behöver kaveln alls. Allvarligt talat, hur kul är det att kavla efter att plåt nummer 15 befinner sig i ugnen? Man blir ganska less på det. Räddningen är de skurna pepparkakorna. Bara rör ihop ingredienserna, rulla ihop degen, kyl den, skär och grädda. Dessutom är dom otroligt goda : ) Degen går alldeles utmärkt att frysa in, så kan man ta fram en rulle vid behov och grädda på mer pepparkakor.

image

 

Ingredienser:

  • 2 dl sötmandel
  • 200 gr rumsvarmt smör eller margarin
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malen kanel
  • 2 tsk malda kryddnejlikor
  • 1 tsk bikarbonat
  • 5 1/2 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Skålla mandeln om det behövs, skala den och hacka den grovt.
  2. Rör ihop smör/margarin med socker och sirap.
  3. Rör ner mandel och kryddor, rör runt ordentligt.
  4. Blanda bikarbonat med mjölet och rör sedan ner det i degen. Mot slutet är det bra att ta till nävarna för att knåda in mjölet ordentligt.
  5. Ta upp degen på bänken och dela den i 2 delar.
  6. Rulla ut varje del så att den blir ca 25 cm lång.
  7. Linda in rullarna i plastfolie, var för sig och lägg dem i kylskåpet så att de blir riktigt kalla. Detta tar ett par timmar.

När de väl är kalla fortsätter du:

  1. Sätt ugnen på 175˚C.
  2. Ta ut rullarna ur plastfolien och skär rullarna i tunna skivor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  3. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
  4. Låt kakorna kallna på galler
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s