Surdegsgrund dag 5

Dag 5
Morgon:
På morgonen såg allt bra ut. Det var bubbligt och fint i grunden…luktade lite sött antar att honungen som öde på den doften. Nu ska jag mata den igen, men för att den inte skall bli för stor min grund, skall jag enligt receptet tydligen hälla ut så pass mycket att det bara blir ett lager grund på botten kvar som är en cm tjockt. Sagt och gjort! Nu ska  vi mata den.

  • Två msk ljummet vatten
  • Två msk rågmjöl

Häll ner i burken och rör om. Ställ tillbaka den för förvaring tills den börjat bubbla igen. Det är ju ett tecken på att den satt igång. Nu skall jag hitta ett bra recept på valnöt- och fruktbröd att starta med när det väl gäller : )

image

kvällen:
Grunden har nu tagit rejält med fart. Växt och bubblar massor, den trivs! Ska baka i morgon, så då vill jag ha den prima. Därför gör jag samma procedur som ovan, igen, bara för att grunden jag ska använda i morgon är på topp! Häller därför ut så att det bara blir en cm. tjockt lager kvar på botten och fyller sedan på med

  • Två msk ljummet vatten
  • Två msk rågmjöl

Rör om. Ställer tillbaka den i skåpet tills i morgon bitti då.jag kommer att använda lite till degen.

Annonser

En reaktion till “Surdegsgrund dag 5

  1. […] Surdegsgrunden är den smet du har i kylskåpet och som du matar. Det är själva jästen i degen och därför du måste mata den, för behålla jästkraften i grunden. Grunden behöver du bara göra en gång om du sedan matar den. Hu du gör en surdegsgrund har jag beskrivit på länkarna nedan Surdegsgrund dag 1 Surdegsgrund dag 2 Surdegsgrund dag 3 Surdegsgrund dag 4 Surdegsgrund dag 5 […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.