Surdegspizza

Kvällens middag innebar faktiskt lite bak. Pizzadegen svängdes ihop med min surdegsgrund som väntat i kylen.

Toppingen bestod av hemmagjord tomatsås, serranoskinka, oliver, paprika, tomater, ost och mozzarella. Det här är det bästa med pizza, du bestämmer helt själv vad du vill ha på!

image

Ingredienser för två stora plåtar med pizzabottnar:

  • 3 dl. vatten
  • 12 gr. jäst
  • 3 msk. olivolja
  • 1 dl. rågsurdegsgrund
  • 4 dl. vetemjöl
  • 3 – 4 dl. grovt rågmjöl
  • 1 msk salt

Gör så här:

  1. Värm upp vattnet till 37°c och häll över i en bunke.
  2. Tillsätt jäst i bunken och rör ut den ordentligt.
  3. Smält olivoljan och rågsurdegsgrund, rör om.
  4. Häll ner mjölet och salt under omrörning och knåda sedan degen ett par minuter tills den känns lite elastisk.
  5. Låt degen jäsa i bunken, under bakduk, i 75 minuter.
  6. Ta upp degen, dela den i två bitar. Kavla ut på bakplåtspapper och lägg sedan på plåt. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 35-45 minuter.
  7. Värm upp ugnen till 250°c (kan ta tid, så gör det så fort du satt degen på jäsning andra gången).
  8. Smaksätt med valfri fyllning
  9. Grädda i 5 – 10 minuter i mitten på ugnen. Jag tog ut efter fem minuter och lyfte i ena ändan. Då var degen fortfarande lite ”degig” en bit in. Så de fick stå inne i 5 minuter till. Tog ut den då och gjorde samma sak…kände under för att se hur den var, denna gång var den nästa helt klar. Kunde kanske stått inne i en-två minuter till, men hungern tog över…
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s