Vaniljkrämsrutor med hallon och blåbär

Vad är väl en fredag utan fredagsmys? Vad är väl en Gottebod utan gotte? Precis…inte det minsta söt eller god. Det här receptet som jag provade ikväll, och glatt delar med mig av det, har jag en annan baktokig kille att tacka för! Jonas Bakar har en riktigt härlig sida och detta bakverk hittade jag på hans Insta och låg på lite att han skulle lägga ut det på sin blogg. Här är en kille jag kommer kika in hos ofta!

Men kakan då? Den  är snuskigt god. Om den serveras lite ”fisvarm” med whiskeyglass, blir den ännu godare. Tro mig…hehe…snuskigt gott.

20160219_190836

Ingredienser till botten och topping:

  • 4 dl. havregryn
  • 4 dl. vetemjöl
  • 230 gr. rumsvarmt smör
  • 1 dl. farinsocker
  • 1 dl. rårörsocker
  • 1 tsk. salt
  • 0,5 – 1 dl. kokosflingor

Ingredienser till vaniljkrämen:

  • 2,5 dl mjölk.
  • 1 – 2 vaniljstänger. Jag tog två för att få rejält med smak.
  • 5 äggulor.
  • 1 dl. strösocker
  • 4 msk. maizenamjöl
  • 1 msk rumsvarmt smör

Färska hallon och blåbär

Gör så här:

Botten:

  1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Ta en form som är ca 20*20cm, min form är 15*25 och fungerade perfekt. Jag smorde min form med smör. Annars är nog att klä den med bakplåtspapper det bästa, så då att du kan lyfta ur kakan när den är klar.
  2. Blanda ihop havregryn, vetemjöl, salt, rårörsocker, farinsocker i en bunke.
    Rör om allt så det blandas väl. Kokosen är inte glömd. Men den skall vi ha i senare!
  3. Klicka ner smöret och nyp ihop allt till en ”smuldeg”. Den är alltså inte lös eller flytande. Fast och lite smulig.
  4. Ta ungefär 3/4 av degen och platta ut i formen. Jag formade degen så att det blev lite kanter. Lite som pajskal kan se ut. På så sätt slipper du att vaniljkrämen rinner ut eftersom kanterna hålla kvar den. Kvarvarande deg spar vi till topping och det är nu du häller i kokos och blandar väl.

Vaniljkrämen:

  1. Rör ihop äggulorna, strösocker och maizena i en bunke.
  2. Häll mjölk i en kastrull, dela och skrapa ur vaniljstängerna och lägger ner allt, inklusive stängerna i mjölken. Koka upp under omrörning.
  3. Häll ner den varma mjölken i äggsmeten och vispa runt hela tiden.
  4. Häll tillbaka allt i kastrullen och koka försiktigt upp under omrörning. När det börjar tjockna, sänk värmen och låt krämen tjockna sakta. Fortsätt vispa hela tiden! Ju längre den får på sig att tjockna sakta…ju mindre mjölsmak får du på krämen.
  5. Grädda bottnen i mitten på ugnen i cirka 12 minuter.

Sätt i hop allt:

  1. Bred vaniljkrämen på kakan.
  2. Lägg på rikligt med hallon och blåbär.
  3. Smula över toppingen.
  4. Nu ska kakan in i ugnen igen fortfarande 175 grader, men denna gång i 20-25 minuter tills toppingen fått en härlig gyllenbrun färg.
Låt kakan svalna. Har du nu bakplåtspapper så kan du ju lyfta ur kakan med hjälp av den. Annars får du, som jag, låta den svalna i sin form.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s