Smakrikt cheddar- och chilibröd

Wow wow wow! Nu har jag bakat med Linus igen. Det här brödet med massa smak, blir luftigt och gott. Ingen surdeg denna gång, så detta bröd går snabbt att göra! Brödet bygger på Manitoba Cream. Jag vill bara förtydliga vad detta är. Det är en mjölsort från Finax. Jag tog för givet att det var något i stil med typ Creamcheese eller annat cream-liknande och sprang därför runt i butikerna och hittade det inte. Men efter lite googlande så fick jag fram att det är ett mjöl! Så nu slipper du leta och vara förbryllad 😉

Nästa gång jag bakar, då skall jag öka på smaksättningen lite, jag vill ännu mera smak!

brödet

Ingredienser:

  • 25 gr. jäst
  • 2 1/2 dl. ljummet vatten
  • 2 msk. tomatpuré
  • 1 1/2 tsk. färsk timjan
  • 1/2 dl. olivolja
  • 2 chillifrukter (kärna ur och strimla fint)
  • 1 1/1 dl. fint rågmjöl
  • 1 msk. flytande honung
  • 1 1/2 tsk salt
  • 6-7 dl Manitoba Cream (det är mjöl)
  • 40 gr. riven lagrad cheddarost


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grade och ha en plåt du inte är rädd om nederst.
  2. Lös jästen i det ljumna vattnet, hushållsassistentens bunk. Tillsätt tomatpuré, timjan, olivoljan och chili.
  3. Rör ner rågmjöl, honung, salt och nästan all Manitoba Cream. Men var vaksam, ha inte i allt, degen får inte bli för kompakt.
  4. Kör nu degen i ca 10-15 minuter. Degen skall bli smidig, blank och släppa från kanterna. Tillsätt med Manitoba Cream om degen är för lös.
  5. Blanda nu ner cheddarosten, knåda in den för hand och låt sedan degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
  6. Ta ut degen på ett mjölat bakbord eller diskbänken. Platta till den lite. Ta tag i en kant på degen och vik in den mot mitten, gör så hela varvet runt på degen. Detta görs för att få en spänstig deg! Se filmen på följande länk, här ser du hur man viker. På filmen viker dom i bunken, men du viker alltså denna på plan yta.
    https://www.youtube.com/watch?v=9ASbhtbWUj0
  7. Lägg brödet med skarven neråt och låt jäsa i 30 minuter till. Antingen i jäskorg för att få fint mönster, eller gör som jag gjorde, direkt på plåten (klätt med bakplåtspapper).
  8. Innan brödet skall in i ugnen, snitta brödet med riktigt skarp kniv eller rakblad. Ställ in brödet i mitten i ugnen, ta ett glas vatten och häll ut på den varma plåten längst ner. Stäng luckan snabbt!
  9. Efter 10 minuter öppnar du luckan på glänt och släpp ut lite ånga. Sänk till 190 grader. Grädda i ytterligare 30 minuter. Tänk på att tiden kan variera beroende på ugn, jag kommer behöva lite längre tid nästa gång. Låt svalna på galler!

Om brödet börjar brännas för hårt kan du lägga ugnfolie över brödet, du vill ju inte att limpan skall brännas till en kolbit.

Annonser

En reaktion till “Smakrikt cheddar- och chilibröd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s