Rågrutor med rotfrukter och kärnor

Der finns gott om ”rutor” uti butikerna, men de lovar mer än de smakar. Allt som oftast sägs de smaka massor, lovar guld och gröna skogar…bla bla bla. Men här, här bjuds på ett hembakat långpannebröd som verkligen smakar, är grovt och gott!

20160312_192101.jpg

Ingredienser:

  • 1 stor palsternacka (170gr.)
  • 2 stora morötter
  • 50 gr. jäst för matbröd
  • 5 dl. vatten
  • 1/2 dl. olja (solros eller raps)
  • 1/2 dl. honung
  • 1 msk. salt
  • 2 dl. solrosfrön
  • 3 dl. grovt rågmjöl
  • 11 dl. vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • Solrosfrön och pumpakärnor att strö över brödet.

Gör så här:

  1. Skala och riv palsternacka och morötter grovt.
  2. Smula ner jästen i degblandaren och häll sedan  på vattnet som värmts upp till 37°. Rör om så at jästen löses upp ordentligt.
  3. Häll ner palsternacka, morötter, salt, olja, honung och solrosfrö och låt blandas ordentligt.
  4. Låt degblandaren fortsätta arbeta och häll ner rågmjölet, lite åt gången.
  5. Fortsätt sedan med vetemjölet, lite åt gången, så att det arbetas in till en kladdig deg.
  6. Låt under bakduk i 30 minuter, sätt nu på ugnen på 200°.
  7. Klä en långpanna med bakplåtspapper och stjälp ut degen på plåten. Tryck ut degen med lätt mjölad hand.
  8. Skär lagom stora rutor med en degskrapa. Jag gjorde 16 rutor, receptet säger 24.
  9. Pensla brödet med uppvispat ägg.
  10. Strö över solroskärnor och pumpafrön efter tycke och smak.
  11. Grädda brödet mitt i ugnen i ca. 25-30 minuter. Min ugn krävde 30, men sedan stängde jag av ugnen och lät brödet stå inne i ett par minuter för att torka till lite utan att få färg.
  12. Ta ut brödet och låt vila 5 minuter innan du stjälper upp det på galler. Se till att översidan kommer upp och låt sedan kallna under bakduk.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s