Grymma bullar med lemon curd och blåbär

Vädret är inte det bästa idag och vad passar då bättre än att pigga upp med ett rejält bullbak! Idag bjuds det på bullar, fyllda med lemon curd och blåbär. Bullen blir en aning syrlig och te så värst söt som bullar lätt annars blir. Receptet finner du som vanligt nedan. Låt det väl smakas //Andreas

20160319_144333-1

20160319_144806-1.jpg

Ingredienser:
       Degen:

  • 50 gr. jäst för söta degar
  • 5 dl. mjölk
  • 150 gr. smör
  • 1 dl. strösocker
  • 1 tsk. salt
  • 1–2 tsk. stött eller mald kardemumma
  • 14 dl. vetemjöl specialFyllning:
  • Lemom curd (jag använde färdig på burk…och ganska mycket dessutom)
  • Blåbär, helst färska eftersom frysta vattnar ur sig så mycket.Topping:
  • Uppvispat ägg
  • Ev. pärlsocker om så önskas
Så här gör du:
  1. Lös upp jästen i degbunken
  2. smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt blandningen komma upp till 37°.
  3. Häll över lite av den uppvärmda blandningen över jästen och rör runt tills jästen löst upp sig. Häll sedan på resten av blandningen.
  4. Tillsätt socker, salt, kardemumma.
  5. Häll på mjölet, lite i taget så att du ser att det arbetas in ordentligt. Degens skall arbetas tills den bli blank och smidig. Spar lite av mjölet till utbaket.
  6. Låt jäsa 30 – 40 minuter under bakduk, degen skall bli nästan dubbelt så stor.
  7. Ta ut degen och lägg på mjölat bord, knåda den lite för hand.
  8. Dela den i två delar och rulla ihop varje del till en ”boll”. Låt de vila ett par minuter.
  9. Kavla ut den del till en rektangel, ca 60*25 cm.
  10. Bred på lemon curd och strö över blåbär.
  11. Rulla ihop degen från långsidan, till en rulle. Kan vara lite svårt med tanke på fyllningen, men det går med lite vilja : )
  12. Skär varje rulle i ca. 15-20 bitar beroende på hur stora du vill ha dem. Använd en riktigt vass kniv till detta.
  13. Lägg dem med snittytan i formar.
  14. Upprepa med andra degbollen. Låt jäsa under bakduk ca. 30-40 minuter och nu sätter du ugnen på 250°.
  15. Pensla bullen med uppvispat ägg (ha även på pärlsocker om du önskar det)
  16. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca. 7-10 minuter, tills de fått fin färg.
  17. Låt svalna på galler under bakduken.
Annonser

En reaktion till “Grymma bullar med lemon curd och blåbär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.