Bullfest, bullfest hela da´n

Vem kommer inte ihåg den underbart härliga ”Bullfest” med Sigge Fürst? På med ljudet och njut!! För nu är det bullfest hela da´n! En klassiker som sätter ribban för det baket jag gjorde igår, som nu alla ni får ta del av : ) Supergoda vetebullar med mandelmassa och apelsin. Receptet kom med i Bakboxen tillsammans med en del av ingredienserna samt lite baktillbehör (denna gång bl.a. bakduken på bilden). Ett väldigt lyckat recept med snuskigt gott resultat och måste verkligen passa på och berömma min Ankarsrum Original för ett perfekt jobb. Älskar den…min assistent.

bullar

Ingredienser vetedegen:

  • 1 pkt torrjäst
  • 14 dl. vetemjöl special
  • 1 dl. strösocker
  • 1 krm. salt
  • 1 msk. malen kardemumma
  • 6 dl. vatten
  • 1 ägg
  • 100 gr. rumsvarmt smör
Ingredienser till fyllning:
  • 200 gr. mandelmassa
  • 1 dl. ljust muscovadosocker
  • 175 gr. rumsvarmt smör
  • 3 msk. malen kanel
  • rivet skal från en apelsin
Ingredienser till sockerlag:
  • 1,5 dl. strösocker
  • 1,5 dl. vatten


Gör så här:

  1. Blanda ordentligt torrjäst, vetemjöl, strösocker, salt och kardemumma i hushållsassistentens bunke eller i en stor bunke om du blandar degen för hand.
  2. Värm på vattnet till 40°C, häll det över de torra ingredienserna och arbeta ihop till en deg.
  3. Tillsätt ägget och smöret och arbeta en smidig deg.
  4. Knåda i din assistent i ca 5-6 minuter och förhand 10-12 minuter. Degen är färdig när den släpper från kanterna. Är degen för kladdig tillsätter du lite mer mjöl.
  5. Täck bunken med bakduk och låt jäsa i ca. 45 minuter. Under tiden gör du fyllningen.
  6. Fyllning: Riv mandelmassan i en bunke och tillsätt de övriga ingredienserna. Rör ihop allt till den smidig massa. Nu åter till degen…
  7. Ta ut degen på ett mjölat bakbord och dela degen i två delar.
  8. Kavla ut en delen till en rektangel, ca. 30 * 40cm.
  9. Bred på hälften av fyllningen.
  10. Rulla ihop degen  från långsidan, rätt så tight.
  11. Skär 2 cm breda skivor lägg i bullformar.
  12. Gör likadant med andra degen och låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250°C redan nu.
  13. Sockerlagen gör du under tiden bullarna jäser. Koka upp vatten och socker, och sänk därefter värmen så att det får sjuda.. Nu är det dags att grädda bullar…
  14. Grädda bullarna i mellersta falsen i 6-8 minuter.
  15. När du tagit ut bullarna penslar du dem med sockerlagen på gång och strör över pärlsocker och låter de sedan svalna.
Annonser

2 reaktioner till “Bullfest, bullfest hela da´n

  1. Det här låter hur gott som helst. Torrgäst har jag inte hemma men det kanske går lika bra med gäst för söta degar? Här om dan gjorde jag en rabarberpaj som innehöll mandelmassa och rivet citronskal! Magic!

    Gilla

    1. Tror säkerligen att det går alldeles utmärkt med jäst för söta degar. Använder det alltid annars när jag bakar. Ohlala…den rabarberpajen förstår jag var ”Magic”, låter riktigt smakfullt 🙂 Kommer det bli egenodlade rabarber framöver?

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s