Grova filmjölkslimpor med frukt & nötter

Panik i gotteboden! Brödet är tvärslut, inte ens en smula att knapra på…slut. Affärens bröd undviks så mycket det bara går och ingen surdeg har jag som är redo att bakas med. Efter en genomgång i skåpen insåg jag att allt finns för att göra våra filmjölkslimpor (som vi inte bakat på flera månader), så det fick bli den sortens bröd idag. Det som är så smidigt med det här brödet är ju att det går att snabbt att röra ihop. Degen är klar på 10 minuter och sedan skall brödet sköta sig själv i ugnen i 60 minuter. Vad man vill ha för fyllning i brödet går att experimentera stort med, jag hade nötter, russin och fikon i denna gång. Men du kan i praktiken stoppa i vilka torkade frukter som helst…och om du vill så hoppar du över nötterna och tar mer torkad frukt. Här får du leka loss bäst du vill med det du har hemma! Du behöver inte heller använda en assistent för ändamålet, degen är väldigt kladdig och lättarbetad. Gegga ihop allt i en bunke bara.

20160424_151119

Ingredienser:

  • 3 dl. vetemjöl
  • 3 dl. grahamsmjöl
  • 1 dl. rågmjöl
  • 1 dl. vetekli
  • 1,5 dl. vetegroddar
  • 1,5 dl. fyrkornskross (havrekross och annan kross fungerar också bra)
  • 1 tsk. salt
  • 3 tsk. bikarbonat
  • 6 dl. lättfil
  • 1.5 dl. brödsirap
  • 2,5 dl. nötter/torkad frukt, jag använde denna gång:
    1  dl. hasselnötter
    1 dl. valnötter
    ca 0,5 dl russin samt tre torkade fikon jag klippte i mindre bitar
  • Topping till brödet, jag använde:
    Lite linfrö, solroskärnor och pumpafrön

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°C
  2. Rör ihop vetemjöl, grahamsmjöl, rågmjöl, vetekli, vetegroddar, krosset, salt och bikarbonat i en rymlig bunke. Spara frukten och nötter en stund till!
  3. Tillsätt filen och sirap, rör om ordentligt.
  4. För att undvika ”mjölgömmor” i nötter och frukten, så är det viktigt att du tillsätter frukt och nötter först nu och rör om ordentligt.
  5. Fördela smeten i två silikonformar som rymmer 1,5 liter. Använder du inte silikonformar, så vet du att du måste smörja dem innan du häller i smeten, eller hur.
  6. Strö på ”topping” och tryck försiktigt på toppingen så att den fäster ordentligt mot smeten.
  7. Grädda mitt i ugnen i 60 minuter.
  8. Börjar brödet få för mycket färg/yta, lägg aluminiumfolie över brödet.
  9. Tag ut brödet och låt svalna i sina formar under bakduk.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.