Chokladkakor med saltlakritskola

Vädret visade inte sin starkaste sida idag och därför fick det bli lite kakbak. Småkakor hade jag tänkte mig, så det fick det bli. Det är något jag väldigt sällan gör, idag skall vi bättre på den statistiken! Hittade ett recept på tidningen hembakats hemsida. Ni som känner mig…vet att jag inte experimenterar så ofta…så jag kapade detta recept rakt av och följde det punkt till pricka… Å dessa chokladkakor med saltlakritskola blev så jäkla supergoda! Så goda att sambon skall ta med sig ett gäng och bjuda sina kollegor 😉 Bra betyg, jajamän!

20160528_19590720160528_200003

Ingredienser till saltlakritskolan:

  • 1/2 dl. farinsocker
  • 1 msk. smör
  • 1/2 dl. ljus sirap
  • 1/2 dl. vispgrädde
  • 2 tsk. lakritspulver
  • 1 nypa flingsalt

Ingredienser till degen:

  • 50 gr. rumsvarmt smör
  • 2 dl. farinsocker
  • 1/2 dl. kakao
  • 1 ägg
  • 1 nypa flingsalt
  • vaniljfrön från en vaniljstång
  • 50 gr. mörk choklad, 70%
  • 2 dl. vetemjöl
  • 1 rågad tsk. bakpulver

Gör så här:

  1. Blanda allt till lakritskolan i en kastrull och ge ett litet snabbt uppkok och låt allt sjuda på svag värme i ca. 5 minuter. Rör om då och då och kolan skall bli lite fastare. Låt kolan svalna, du märker att den blir segare då.
  2. Sätt ugnen på 175°c och klä en plåt med bakplåtspapper
  3. Smält den mörka chokladen över ett vattenbad.
  4. Börja med degen nu, hälla smöret, farinsocker, kakao, flingsalt och vaniljfröna i en bunke och vispa ihop det med elvisp.
  5. När den smälta chokladen svalnat, häll ner den i smeten och vispa så att det blandas ordentligt.
  6. Sikta ner vetemjöl och bakpulver i smeten. Rör om ordentligt. Ställ in i kylen en stund så att den fasta degen blir lite mindre kladdig.
  7. Dela nu degen i 12 lika stor bitar och rulla dessa till bollar. Placera ut dem på plåten.
  8. Ta fram ett matskedsmått och pressa mitt på bollen så att den ”plattas” ihop med en fördjupning i mitten. Lägg en klick av laktitskolan i fördjupningen.
  9. Grädda mitt i ugnen i 8-11 minuter.
  10. Strö lite flingsalt på lakritskolan när du tagit ut kakorna ur ugnen.

Ett tips att tänka på. När du häller på lakritskolan i fördjupningen, ta inte för mycket då. Håll den ca. 2 mm under kakans kantlinje.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.