Krusbärspaj med ljuvligt segt marängtäcke!

Lördag och det måste ju firas…eller? Jag har ju en sån himla tur att min älskade man föredrar att laga maten och jag föredrar att baka (och därmed får stå för desserter) så därför fixar han lax och potatis i ugn nu och jag står för den ljuva krusbärspajen med ett marängtäcke på.

Viktigt att veta om min blogg är jag inte blivit kontaktad av någon leverantör för att göra reklam, utan jag prövar och ger min egna rekommendationer som amatör och därför vet jag att allt jag pratar om fungerar för noviser!

Min älskade Ankarsum assisent original är mitt absolut bästa redskap när jag bakar. Den gör degen, blandar smeten och fixar vispningen i ett nafs! Jag älskar den!!! Marängen i detta recept tog 4 minuter att göra med sin medföljande visp. Sjukt bra!

Nu till receptet:

Pajbotten:

  • 125gr. mandelmassa
  • 125 gr. rumsvarmt smör
  • 2 1/2 dl. vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  1. Riv mandelmassan fint och skär smöret i kuber.
  2. Blanda hastigt ihop mandelmassa, smör, mjöl och vaniljsocker och blanda till sist i ägget.
  3. Lägg degen i en plastpåse och lägg påsen i kylen ca. 1 timme.
  4. Tryck ut degen i en pajform 24 cm i diameter och se till att det täcker en bit upp på kanten.
  5. Nagga bottnen med en gaffel och ställ in formen i frysen ca. 1 timme. Pajskalet är nu gjort! Sätt nu ugnen 175°C.
  6. Ta ut pajskalet och förgrädda det mitt i ugnen i 15 minuter. För att kanterna på pajskalet inte skall ”rinna” ner krävs att du täcker kanten med folie eller fylles pajskalet med torkade ärter. Efter 15 minuter tar du ut formen. Ta bort folien och pilla bort ärtorna och låt pajskalet svalna.
Krusbärskompott
  • 3 dl. krusbär
  • 2 cl. citronjuice
  • 1/2 tsk. vaniljpulver/en halv vaniljstång
  • 1 1/2 dl. strösocker
  • 2 msk. vatten
  • 1 msk. maizena (potatismjöl fungerar om inte maizena finns)
  • 15 gr. smör
  1. Snoppa krusbären och lägg dem med citronjuice, vaniljen (eller vaniljstången där du särat vaniljkärnorna och stången) och strösocker i en kastrull.
  2. Koka allt 5-10 minuter beroende på hur mogna krusbären är.
  3. Blanda under tiden ihop maizena och vattnet.
  4. Ta ut vaniljstången du hade den i och red kompotten.
  5. Ta av kastrullen från värmen och lägg i smöret och rör om så att smöret smälts.
  6. Låt kompotten svalna och lägg sedan  krusbärskompotten på pajbottnen.

paj med kompott

Maräng:
  • 4 st. äggvitor
  • 1/2 tsk. citronjuice
  • 2 dl. strösocker
  1. Ugnsvärme är fortfarande 175 grader.
  2. Vispa äggvitorna och citronsaften lätt på hög hastighet.
  3. Sänk hastigheten och tillsätt 1 dl. socker, låt vispa någon minut.
  4. Tillsätt resten av sockret och öka hastigheten igen.
  5. Sänk igen och vispa ett par minuter. Stanna lite då och då och ta upp vispen, om smeten då håller formen när du lyfter upp den så är det klart.
  6. Bred eller spritsa marängen på pajen.
    paj med maräng
  7. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills marängen fått lite färg.
    pajklar.jpg

Servera ljummen med vaniljglass eller vaniljvisp!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s