Macarons med passionsfruktstryffel

Någon gång måste man prova att göra macarons, dessa härligt smaksatta och färgglada godbitar. Jag gjorde min macaronspremiär nu i helgen. Som rubriken antyder, smaksattes dessa med passionsfruktstryffel. Jag hade för mig att macarons är riktigt knepiga att göra…men så är faktiskt inte fallet. Men det kommer lite ”tips” på slutet som jag googlade fram och även frågade andra som är lite mer kunniga på dessa bakverk. Receptet kommer från Roy Fares bok ”Sweet!”.

macarons1  macarons2

Passionsfrukttryffel:

  • 200 gr. vit choklad
  • 40 gr. passionsfruktssaft (motsvarar 2-3 passionsfrukter)
  • 50 gr. vispgrädde (1/2 dl.)
  • 20 gr. honung (1 msk.)
  • 25 gr. rumsvarmt smör

Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en bunke. Dela passionsfrukterna och gröp ur innehållet, passera saft och fruktkött genom en sil så att kärnorna inte följer med. Koka upp saften, vispgrädde och honung, häll över chokladen. Klicka ner smöret i blandningen och rör om till en slät tryffel. Ställ in i kylen i minst en timme så att den stelnar.

Färgat socker:

  • 1 dl . strösocker
  • 1 eller två droppar röd karamellfärg

Blanda sockret och karamellfärgen noga. Sockret skall inte bli ”blött” utan fortfarande kunna strös utan att det blir stora klumpar.

Macaronsmet:

  • 30 gr. strösocker (1/2 dl.)
  • 70 gr. florsocker (1 dl.)
  • 90 gr. mandelmjöl (1 3/4 dl.)
  • 90 gr. florsocker (1 1/2 dl)
  • 70 gr. äggvita (två äggvitor)
  • Några droppar gul karamellfärg

Blanda strösocker och 70 gr. florsocker i en bunke. Sikta ihop mandelmjöl och 90 gr. florsocker i en annan bunke. Vispa äggvitan till ett hårt skum med elvisp i en tredje bunke och tillsätt sedan sockerblandningen och vispa till en seg maräng. Tillsätt mandelmjölsblandningen och gul karamellfärg och vänd försiktigt runt allt till en jämn och glansig smet.

Förbered nu en plåt med antingen bakplåtspapper eller med en silikonmatta för macarons. Jag använde en sådan silikonmatta (se bilden i slutet). Häll smeten i spritspåse och spritsa ut rundlar antingen på bakplåtspappret eller på silikonmattan. Jämna till om det blir toppar på macaronsen… Antingen kan man ta plåten och ”dunka” den lätt på diskbänken/arbetsytan eller så slätar du till dem med slickepott eller liknande.

Strö det färgade sockret över macaronsen och låt nu plåten stå i en timme. Detta göra att ytan torkar och det förhindrar att domspricker i ugnen.Sätt ugnen på 150°C. ställ in plåten nederst i ugnen och grädda i 12-14 minuter. Macaronsen skall inte få färg. Låt macaronsen svalna helt!

Under tiden tar du fram tryffeln så den mjuknar lite. Spritsa sedan ut tryffel på den släta/platta sidan av en macaron och lägger sedan en annan på som ett ”lock”. Ställ in de färdiga konstverken i kulen så att tryffeln får stela igen.

Lite att tänka på:
* Silikonmattan, den tycker jag är bra eftersom formen på macaronsen blir då lika stora.

macarons silikonmatta.jpg

* Vill macaronsen inte släppa från silikonmattan, stäng av ugnen och låt dem ”torka” lite på eftervärmen. Känns försiktigt om de vill släppa efter ett par minuter.

* Jag kommer att investera i gelfärg istället för karamellfärg. Karamellfärg (hushållsfärg) behövs det ganska många droppar för att ge en intensiv färg och då tillsätter du mer vätska till smeten. Gelfärg bidrar inte alls med så mycket vätska och det är bättre.

* Vill du göra eget mandelmjöl så är det superenkelt. Skålla och skala sötmandel, mal sötmandeln till ett mjöl. Kul att göra allt från grunden!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s