Grova rågkakor

grova rågkakor

Receptet ger dig fyra stycken grova rågkakor. Ett grövre bröd som mättar gott och sitter som ett smäck vid frukostbordet! Ett tips är att dela degen i sex bitar istället för fyra, då blir dom lagom ”bagelstora” och perfekta för utflykter eller ”frulle on the go”. 

Jag styckfryser dem och tar fram allt eftersom. Låter dem tina i rumstemperatur och precis innan de ska avnjutas så kör jag dem ett par sekunder i mikron. Mer behöver inte sägas ; ) Varsågoda, börja baka.

Ingredienser:

  • 25 gr. jäst
  • 4 dl. fingervarmt vatten
  • 1 dl. havregryn
  • 1 1/2 tsk. salt
  • 2 msk rapsolja
  • 2 dl. grovt rågmjöl
  • 7-8 dl. vetemjöl

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vattnet, rör om tills jästen löst upp sig. Häll ner havregrynen och rör om, låt blandningen stå i 5 minuter. Tillsätt salt, rapsolja, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter till en smidig deg. Låt nu degen jäsa i en timme under bakduk.

Klä en plåt med bakplåtspapper. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda igenom den. Skär degen i 4 lika stora bitar. Rulla varje bit till en boll i händerna. Lägg bollarna på bakplåten och tryck till dom så att de plattas ut till ca. 12 cm. i diameter. Gör även ett hål i mitten på dem, ca. 2 cm i diameter. Nagga hål ytan med en gaffel och låt bröden jäsa i 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250°C.

Grädda bröden på plåten, mitten av ugnen i ca. 10 – 12 minuter. Låt svalna dom sedan svalna på plåten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s