Moccacheesecake på kladdkakebotten och chokladflarn

Äntligen söndag, med lite mindre bra väder, vad passar bättre då än lite go’fika? Den här cheescaken kom i augusti månads bakbox som jag hämtade ut i fredags. Att göra en cheesecake tar lite tid (speciellt om man som jag aldrig gjort någon innan) så jag gjorde så mycket jag kunde kvällen innan. Kladdkakan, cheescakesmet och chokladflarnen gjordes på lördagen och den vita chokladganachen dekorering gjordes på söndagen. Själva botten och cheesecakesmeten skall ju stå i frysen ganska länge, minst 4 timmar eller ännu bättre över natten…så förbered och frys in!

cheescake

Ingredienser till kladdkakan:

  • 150 gr. smält smör
  • 3 dl. rårörsocker
  • 3 ägg
  • 1,5 dl. kakao
  • 1 tsk. vaniljsocker
  • 1/2 tsk. salt
  • 1 dl. mandelmjöl
  • 1,5 dl. rismjöl

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Klä en springform, 24 cm, med bakplåtspapper så att kakan lätt kan tas ur formen. Täck botten och kanterna. Tips, använd lite smör på formen så att pappret fäster.
  3. Häll alla torra ingredienser i en bunke och blanda runt.
  4. Häll ner smöret och äggen och vispa ihop till en tjock smet.
  5. Häll smeten i springformen och grädda på nedersta falsen i ca. 25-30 minuter. Kakan skall vara liiiite lös i mitten när den är klar. Skaka på formen så ser du om den klar eller inte. Kakan skall svalna helt i formen.

Under tiden kakan svalnar gör du chokladflarnen, ugnen skall fortfarande vara på 175°C

Ingredienser till chokladflarnen, ca. 30 stycken:

  • 100 gr. smält smör
  • 1,5 dl. strösocker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1,5 dl. havregryn
  • 1 dl. rismjöl
  • 1/2 tsk. bakpulver
  • 1,5 msk. kakao

Gör så här:

  1. Blanda ihop alla ingredienserna ordentligt i en bunke.
  2. Klä plåtar med bakplåtspapper och klicka ut små högar med smet. Flarnen flyter ut under gräddningen, så har gott om utrymme emellan högarna och gör bara små högar. Annars riskeras hela plåten bli ett enda stor flarn. Jag tog en halv matsked smet i varje hög och 9 högar per plåt, fungerade bra.
  3. Grädda överst i ugnen, på 175°C i 9-10 minuter. Ha koll på dem så det inte blir brända. De är mjuka när du tar ut dem ur ugnen, men när du låter dem svalna på plåten så stelnar dom.

Gör cheesecakesmeten när kladdkakan svalnat.

Ingredienser till cheesecakesmeten:

  • 3 ägg (separera ägg och vitor)
  • 1,5 dl. strösocker
  • 200 gr. färskost
  • 4 dl. vispgrädde
  • 1,5 msk. snabbkaffepulver

Gör så här:

  1. Blanda äggulor, strösocker och färskosten i en bunke och rör ihop till en jämn och klumpfri smet.
  2. Häll grädden i en bunke och rör ner snabbkaffet i grädden. Ställ in i kallt i 10 minuter.
  3. Vispa äggvitorna till en fast skum och vänd ner skummet i färskostsmeten.
  4. Ta ut grädden ur kylen och vispa fluffigt. Men vispa inte grädden för länge så den blir för fast (det misstaget gjorde jag och de blir cheesecakesmeten grynig och svår att vända ner). Vänd ner grädden i bunken med färskost och äggviteskum.
  5. Bred cheesecakesmeten över kladdkakan, jämna till ytan.
  6. Nu skall kakan plastas in och ställas in i frysen i minst fyra timmar, men helst över natten.

När timmarna har gått och det börjar bli dags att servera är det dags att göra vit chokladganache ochdekorera med chokladflarnen.

Ingredienser till vit chokladganache:

  • 100 gr. vit choklad
  • 1 dl. vispgrädde

Gör så här:

  1. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron på svag värme.
  2. Häll ner vispgrädden och rör om till en jämn och fin smet.
  3. Garnera den kalla cheesecaken med ganachen och dekorera med chokladflarn.
  4. Är ganachen för lättflytande så går det att kyla den lite så att den blir trögare.
Annonser

4 reaktioner på ”Moccacheesecake på kladdkakebotten och chokladflarn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s