Chocolate chip cookies – amerikanska chokladkakor

Amerikanska chokladkakor, som är sådär härligt sega och chokladiga, är supergoda (vilket vi alla redan viste) och faktiskt väldigt enkla att göra. Här snålar vi inte med chokladen! Det här receptet, har jag i alla ärlighetens namn snott rakt av från en annan bakbloggare, av ingen mindre än Jonas som driver sin bakblogg ”Här var det fika”. Tack Jonas för inspirationen till dessa godbitar. Nu till er alla som är sugna på kakor, nedan kommer ”steg för steg” med bilder.

20160910_175013

Ingredienser:

  • 150 gr. smör (smält)
  • 3 dl. farinsocker
  • 2 dl. florsocker
  • 2 tsk. vaniljsocker
  • 1 tsk. bikarbonat
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 4,5 dl. vetemjöl
  • 300 gr. mörka chokladknappar, gärna 60-70%ingredienser

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 170°C. Smält smöret och låt det svalna lite.
  2. Blanda ihop farinsocker, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Häll ner det smälta smöret som fått svalna lite. Ta till elvispen och vispa ihop detta till en grynig blandning.
    20160910_162035.jpg
  3. Häll ner äggen i den gryniga smeten och kör med elvispen. Smeten kommer att bli mycket slätare.
    20160910_162148.jpg
  4. Blanda ihop mjöl och bikarbonat ordentligt i en bunke och häll sedan ner allt i smeten och tillsätt chokladknapparna.
    20160910_162436.jpg
  5. Rör ihop allt ordentligt med en slev. Nu kommer degen bli mycket ”stabbigare”, men ändå lite kladdig.
    20160910_162932.jpg
  6. Nu är det dags att klicka ut kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Jag använde en skopa, 25ml, som jag fick med i någon proteinpulverburk. Då får jag lagom stora kakor. Jag behövde inte platta ut kakorna, de flöt ut av sig själva, så ha ”space” mellan kakorna så dom inte flyter i hop.
    20160910_165640.jpg
  7. Grädda kakorna mitt i ugnen, någonstans mellan 10 och 12 minuter. Tiden är beroende på storleken på dina kakor, så det är en god idé att grädda en ”provkaka”, så att du kan bedöma gräddningstiden. Kakan skall bli lite gyllenbrun i kanten och mjuk i mitten.
  8. Så, kakan är nu ute och lite svalnad. blev den bra? Om inte, justera tiden. Min ugn krävde 11 minuter för att få finfin provkaka. Kör nu på med resten av kakorna och grädda alla, plåt efter plåt. Låt kakorna svalna ett par minuter på plåten innan du flyttar över dem till ett galler för att svalna vidare.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s