Här levereras ett riktigt bra recept på ett långpannebröd som är grovt och är smakrikt. Rotfrukterna ger brödet en god karaktär. Rör ihop ingredienserna och skjuts in i ugnen! Smidigt och det blir mycket bröd. Se så…sätt igång och börja baka!
Ingredienser:
- 2 stora palsternackor
- 2 stora morötter
- 50 gr. jäst för matbröd
- 5 dl. vatten
- 1/2 dl. olja (solros eller raps)
- 1/2 dl. honung
- 1 msk. salt
- 2 dl. solrosfrön
- 3 dl. grovt rågmjöl
- 11 dl. vetemjöl special
- 1 ägg till pensling
- Solrosfrön och pumpakärnor att strö över brödet.
Gör så här:
- Skala och riv palsternackor och morötter grovt.
- Smula ner jästen i degblandaren och häll sedan på vattnet som värmts upp till 37°. Rör om så att jästen löses upp ordentligt.
- Häll ner palsternackor, morötter, olja, honung och solrosfrö och låt det blandas ordentligt. Häll ner saltet sist, när allt blandats runt ett tag.
- Låt degblandaren fortsätta arbeta och häll ner rågmjölet, lite åt gången.
- Fortsätt sedan med vetemjölet, lite åt gången, så att det arbetas in till en kladdig deg. Då jag använde vetemjöl special krävs det att man arbetar degen lite längre, 10 minuter på låg fart, för att få fina glutentrådar.
- Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter, sätt nu på ugnen på 200°.
- Klä en långpanna med bakplåtspapper och stjälp ut degen på plåten.
- Tryck ut degen med lätt mjölad hand.
- Skär lagom stora rutor med en degskrapa.
- Pensla brödet med uppvispat ägg, strö över solroskärnor och pumpafrön efter tycke och smak.
- Grädda brödet mitt i ugnen i ca. 25-30 minuter. Min ugn krävde 30, men sedan stängde jag av ugnen och lät brödet stå inne i ett par minuter för att torka till lite utan att få för mycket färg.
- Ta ut brödet och låt det vila 5 minuter innan du stjälper upp det på galler. Se till att översidan kommer upp och låt sedan kallna under bakduk.
Serveringsförslag: rejält med creamcheese på gör det hela så otroligt gott. Lägg även på en kalkonskiva och du får en smak av himmelen!
Annonser