Kanelbullar med klassisk kanel och nötcrémefyllning

Inget slår väl nybakta bullar och ett glas kall mjölk? Vanligtvis har vi inte mjölk hemma, men eftersom jag bakat bullar denna morgon så vart det ju mjölk över! Hurra : ) Bakade en sort med klassisk smör/kanel/socker fyllning och den andre med smör/nötcremefyllning. Vilken fyllning man vill ha går ju att experimentera med i all oändlighet…

Ingredienser:

  • 150 gr. rumsvarmt smör
  • 5 dl. mjölk
  • 50 gr. jäst för söta degar
  • 1 dl. strösocker
  • 1/2 tsk. salt
  • 2 tsk. stött kardemumma (kan uteslutas)
  • 800 gr. vetemjöl special
  • 1 ägg till pensling + pärlsocker

Ingredienser kanelfyllning:

  • 150 gr. rumsvarmt smör
  • 2 msk. kanel
  • 1 dl. strösocker

Ingredienser nötcremefyllning:

  • 200 gr. nötcréme
  • 50 gr. rumsvarmt smör

ingredienser.jpg

Gör så här:

  1. Värm mjölken till 37°C. Smula ner jästen i bunken. Häll på mjölken och lös upp jästen.
    upplöst.jpg
  2. Häll ner smöret som är skuret i mindre bitar, socker, kardemumman och salt.
    nästan allt i.jpg
  3. Häll ner nästan allt mjöl, men spara 1/2 dl. till utbakningen!
    allt i.jpg
  4. Nu kör du på maskinen och arbetar degen ordentligt. Jag började på medel hastighet i en halv minut och körde sedan på låg hastighet i 8 minuter. Låt sedan degen jäsa i 30-40 minuter bakduk.
  5. Gör fyllningarna i varsin bunke.
    Kanelfyllningen; se till att smöret är ”bredbart”.
    Nötcrémefyllning; rör ihop smör och nötcreme så att det blir bredbart
  6. Stjälp upp degen på bakbord, knåda igenom den lite och dela degen i fyra lika stora bitar.
  7. Börja med en bit och kavla ut den till en rektangel ca. 40*20 cm.
  8. Bred på hälften av nötcrémefyllningen och rulla ihop rektangeln från långsidan till en rulle.
  9. Della rullen i 10 lika stora bitar med degskrapan, lägg bitarna i bullformar och placera på plåt.
    kanel innan ugn.jpg
  10. Gör precis likadant med andra degbiten.
  11. De återstående två degbitarna kavlas också ut, men bred på med smör, pudra över kanelen och strö över socker. Rulla ihop och skär.
  12. Låt bullarna jäsa under bakduk i 40 minuter. Sätt ugnen på 225°C
  13. Pensla bullarna med ägg och  häll över lite pärlsocker.
    nötcreme innan ugn.jpg
  14. Grädda mitt ugnen i ca. 10 minuter de fått fin färg.

Kanelbullar:

kanelbullar.jpg

Nötcrémebullar:

nötcreme.jpg

 

Annonser

En reaktion på ”Kanelbullar med klassisk kanel och nötcrémefyllning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s