Saftiga/luftiga tekakor av det grövre slaget.

Vem kommer inte ihåg de där goda, luftiga tekakorna man så gärna tryckte i sig 4-5 stycken av på raken när man var liten?  Här kommer en variant, betydligt nyttigare med grövre mjöl i och lite mer att motstånd att sätta tänderna i. Det bästa är att det smakar riktigt gott, är både luftigt och lite saftigt. Gillar bröd som man kan frysa in och bara ta fram ett litet antal av lite då och då. Tekakorna går alldeles utmärkt att köra några sekunder på högsta effekt i micron, för att få den där nygräddade känslan, om brödet ”torrat till sig”.

Hittade receptet hos en av deltagarna i årets säsong av ”Hela Sverige bakar”, nämligen hos Erik Dahlin, tack för det! Ni har väl inte missat att premiären varit nu? Nu till receptet!

Ingredienser:

  • 50 gr. jäst för matbröd
  • 6 dl. mjölk
  • 75 gr. osaltat smör (rumsvarmt)
  • 2 tsk. salt
  • 0,5 dl. ljus sirap
  • 3 dl. grahamsmjöl
  • 3 dl. grovt rågmjöl
  • 3 dl. rågsikt
  • 5-6 dl vetemjöl special

20160930_143727

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i assistentens kittel och värm mjölken till 37°C och häll mjölken över jästen. Rör om tills jästen är helt upplöst.
    20160930_154751
  2. Tillsätt smöret, salt och sirap
    20160930_155011
  3. Häll ner grahamsmjöl, rågmjöl och rågsikt och sätt igång assistenten så att mjöl och vätska blandas väl.
    20160930_155121
  4. Häll ner vetemjölet i omgångar medans maskinen går. Vi vill ha en blank och smidig deg och då kanske du inte behöver ha i allt mjöl som du mätt upp. Använder du, som jag, vetemjöl special så skall degen bearbetas ordentligt nu under cirka 10 minuter så att det bildas fina glutentrådar. Jag börjar på medelfart medans jag hällde ner mjölet och sänkte sedan till lågfart i 10 minuter.
  5. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
  6. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den så att den blir 1 cm. tjock. Använd sedan ett glas för stansa ut lagom stora rundlar.
    20160930_171112.jpg
  7. Lägg rundlarna på bakplåtsklädda plåtar och nagga rundlarna med en gaffel ett par gånger. 4 gånger per brödbit tyckte jag var passande. Lägga bakduk övre varje plåt och låt dem jäsa i 30 minuter. Värm upp ugnen till 250°C.
  8. Grädda tekakorna i mitten av ugnen i cirka 8 minuter. Som vanligt kan ju tiden variera från ugn till ugn. Men övergrädda dem inte så att de blir torra.
    20161001_125304.jpg
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s