Äppelkaka med kolasås (& vaniljglass)

Idag, den 4:e oktober, så är det kanelbullens dag. Det bakades bullar i förra veckan och det bjöds på bullar på jobbet idag, så jag känner mig rätt nöjd. Slog därför till med att pröva ett nytt bakverk. En supersmarrig äppelkaka som jag slängde ihop här till kvällens avsnitt av ”Hela Sverige bakar”. Jag serverade kakan ljummen med vaniljglass, så fantastiskt gott!

20161004_19142144068

Ingredienser:

  • 150 gr. kylskåpskallt smör
  • 150 gr. strösocker
  • 1 ägg
  • 150 gr. vetemjöl
  • 1 tsk. bakpulver
  • 2-3 äpplen
  • 1 dl. hasselnötskärnor
  • 3 msk. florsocker
  • Ströbröd till springform
  • Kolasås färdig eller gör din egen. Jag latade till det ikväll tog sås på tub.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skär smöret i mindre kuber och lägg ner tillsammans med socker i en matberedare. Kör på hög fart tills det blir vitt och fluffigt.
  3. Tillsätt ägget och kör lite till i matberedaren.
  4. Blanda mjölet ordentligt med bakpulvret i en bunke och häll sedan ner i smör/socker/ägg-blandningen och kör ihop till en ganska fast smet.
  5. Smöra och ströbröa en rund springform och lägg ner smeten i den. Tryck ut smeten med baksidan på en sked så den täcker botten.
  6. Dela äpplena, kärna ur dem och skär dem i klyftor. Tryck ner klyftorna i smeten.
  7. Hacka hasselnötskärnorna och strö dem över kakan.
  8. Kör nu in kakan i nedersta delen av ugnen, där den skall vara i cirka 35 minuter.
  9. Ta ut kakan och låt den svalna innan du dekorerar den genom att pudra den med florsocker och över det kolasåsen.

20161004_19255244066

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s