Marshmallows med vaniljsmak

Kvällsmys i gotteboden! Hemmagjorda marshmallows som var en av sakerna i senaste bakboxen. Det är den norska bakgurun Manuela Kjeilen, som numera bor i Stockholm, som gör denna box och de kommande två. Dessa fluffiga/skummiga godisbitar har jag aldrig gjort förut, så det blev absolut en god nyhet att göra. Få ingredienser och enkla att göra. Sådant gillar vi : ) Torktiden på dessa godbitar är lång, så gör dem inte på kvällen! Det misstaget gör jag inte om igen ; )

Vill du variera dessa godbitar kan du göra det i det oändliga, lek med färger, smaksätt med olika essenser!

Ingredienser:

  • 2.2 msk. gelatinpulver
  • 1.8 dl. kallt vatten
  • 2.3 dl. strösocker
  • 1.8 dl. glykossirap
  • 0.8 dl. vatten
  • 1/4 tsk salt
  • Frö från en vaniljstång
  • Gelfärg om du vill färga smeten
  • Silkonformar i oliks former och storlekar
    20161009_164903.jpg

Gör så här:

  1. Häll 1.8 dl. kallt vatten och gelatinpulvret i en skål som går att köra i micron. Rör om ordentligt och ställ åt sidan.
  2. Blanda strösocker, hälften (0.9 dl.) av glykossirapen och 0.8 dl. vatten i en kastrull. Blanda ordentligt och värm upp till 120°C på medelvärme. Använd termometer.
    20161009_170919
  3. Häll ner andra hälften (0.9 dl.) av glykossirapen i en vispskål. Värm gelatinblandningen i 30 sekunder i micron och häll ner i vispskålen. Vispa ihop. Passa på och smöra in silikonformerna nu och gör det ordentligt.
    20161009_171131
  4. När sockerlagen når sina 120°C tar du försiktigt av kastrullen från plattan och häller ner försiktigt i en stråle, ner i vispskålen, samtidigt som vispningen pågår.
  5. Kör vispen på medelhastighet i 5 minuter. Fortsätt vispa, men höj nu till högsta hastighet i 5 minuter till.
  6. Häll ner vaniljfröna och gelfärg. Kör på högsta hastighet i 2 minuter till.
  7. Nu gäller det att vara snabb med att hälla ner smeten i formarna. Jag spritsade ner smeten för att få det att gå fort…
    20161009_175958
  8. Låt nu allt stelna och torka till sig, det tar ett par timmar, så gör dom inte på kvällen som jag gjorde nu…då får du vänta länge…
    Stelningstiden beror på hur tjocka dina marshmallows är. Testa och se hur den släpper från formen.

20161009_204233.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s