Nattjästa rågfrallor till frukosten

Att vakna på morgonen, dricka en kopp kaffe och under tiden värms ugnen upp, för att sedan baka av dessa nattjästa rågfrallor (eller annat bröd för den delen). Nybakt bröd på frukostbordet. Känslan av att veta vad det är man stoppar i brödet och förhoppningsvis är det bakat med glädje, lite spänning och nyfikenhet. Glöm inte heller den rejäla skopan kärlek till de som skall få avnjuta det hela. Vist kan man väl kalla det lyx (om än en ganska enkel lyx att njuta av)?

Det här receptet ger dig 6 stycken saftiga frallor med en knaprig yta. 

Ingredienser:

  • 400 gr. kallt vatten
  • 10 gr. jäst för matbröd
  • 20 gr. mörk sirap
  • 20 gr. hela linfrön
  • 50 gr. grovt rågmjöl
  • 400 gr. vetemjöl special
  • 1 1 /2 tsk. salt

Gör såhär:

  1. Smula ner jästen i en stor bunke, häll på hälften av vattnet och lös upp jästen helt.
  2. Häll ner resten av vattnet och sirapen och rör om ordentligt.
  3. Häll ner övriga ingredienser i bunken
    20161009_091256
  4. Rör om alltihopa ordentligt med slickepott, slev eller annat bra rör-om-verktyg. Rör om noga så att det inte ligger några mjölklumpar och lurar i degen.
    20161009_091658
  5. Täck bunken med plast och låt degen vila i kylskåpet i 12 timmar. Degen kommer att jäsa till sig, bli riktigt elastisk och fin.
  6. Ugnen sätter du på 250°C och klär en plåt med bakplåtspapper.
  7. Forma degen till 6 stycken rätt stora frallor. Detta görs enklast med två skedar. Som ni ser på bilden nedan så måste jag öva ordentligt på att använda skedarna när jag formar i framtiden. Lägg frallorna på plåten och om du vill kan du mjöla dem lätt med rågmjöl.
  8. Frallorna skall gräddas mitt i ugnen i 15 minuter. Ut kom dom, men inte lika runda och fina direkt…men det bjuder jag på : )
    20161009_211648
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s