Den oumbärliga omvandlingstabellen!

Jag har alltid bakat efter recepten med volymangivelser såsom dl., msk. och tsk.m.fl.  MEN, är det något jag har lärt mig under resans gång, så är det att en dl. är inte alltid är en dl. Hur kommer detta sig? Jo, en dl. kan vara olika mycket beroende på hur hårt packat t.ex.. mjölet är och hur du häller upp det. Men vikt är alltid bestående, så en mer exakt bakning och med rätta mått!

Det fina, för den som vill spara disk, är att skaffa en våg där man kan nollställa efter att man hällt i en ingrediens (tare) och sedan hälla på nästa ingrediens i samma bunke, nollställa igen och så vidare. Supersmidigt och du spar disk. Men jag älskar mina färgglada margretheskålar och kommer att fortsätta hälla upp allt ”styckvis” i dessa, då har jag totalkoll : )

Men vart är den ”berömda” tabellen då? Den är fylld med olika ingredienser för bakning och den kommer nu!

Omvandlingstabell
1 dl = 100 ml = 7 msk
1 msk = 15 ml = 3 tsk
1 tsk = 5 ml = 5 krm
1 krm = 1 ml = 1/5 tsk

Gamla svenska måttenheter
1 tekopp (tkp) = ca 2,5 dl
1 kaffekopp (kkp) = 1 ½ dl
1 gross = 12 dussin
1 dussin = 12 st
1 tjog = 20 st

Mjöler                            1 dl       1 msk
Bovetemjöl                    50 g      7 g
Dinkelmjöl                    60 g      9 g
Grahamsmjöl               60 g      9 g
Havregryn                     35 g       5 g

Maizenamjöl                 55 g       8 g
Potatismjöl                   80 g      12 g
Rågmjöl, fint                50 g       7 g
Rågmjöl, grovt             55 g       8 g
Rågsikt                           55 g       8 g
Vetemjöl                        60 g      9 g
Vetemjöl special         60 g       9 g
Vetekli                            25 g
Vetegroddar                  35 g
Vete- och rågkross     70 g      11 g

Sockerarter                  1 dl       1 msk
Farinsocker                   75 g      13 g
Florsocker                     60 g      10 g
Muskovadosocker       95 g      15 g
Honung                          140 g     20 g
Pärlsocker                     60 g       9 g
Råsocker                        80 g       12 g
Sirap                               140 g     20 g
Strösocker                     90 g      14 g
Syltsocker                     95 g        15 g
Vaniljsocker                                 9 g

Diverse                          1 dl       1 msk
Bakpulver                                    15 g
Kakao                             40 g       6 g
Kokosflingor                35 g        5 g
Sötmandel                    65 g      10 g
Hasselnötter                65 g      10 g
Pistagenötter               60g        9 g
Olja                                 90 g      13 g
Russin                           60 g       9 g
Smör, fast                    95 g       15 g
Smör, smält                90 g       13 g
Salt                               125 g       19 g
Torrjäst                        40 g       10 g
Flingsalt                       80 g       12 g

Engelska och amerikanska mått
Vikt (engelsk och amerikansk)
1 pound (lb) = 16 ounces = 453,6 g
1 ounce (oz) = 28,35 g
3 ½ ounces = ca 100 g

Volym (amerikanska)
1 U.S gallon = 3,8 liter
1 liquid quart = 9,5 dl
1 liquid pint = 4,7 dl
1 cup = 2,37 dl
1 U.S fluid ounce = 29,6 ml
1 tablespoon = 3 teaspoons = 15 ml

Volym (engelsk)
1 imperial gallon = 4,55 liter
1 pint = 2 cups = 5,68 dl
1 cup = 10 Brit fl oz = 2,84 dl
1 british fluid ounce (Brit flo z) = 28,4 ml

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s