Knutna saffransbullar

Det börjar närma sig jul (ja, det är allra högsta tid att börja med julklappstänk och planera julbaket). Jag testar mig fram och vart så ofantligt sugen på bullar idag. Så då slog det mig att jag skall till att testa och göra vanliga bullar, smaksatta med saffran och knyta dem så där snyggt som Roy Fares gör. Hur man knyter, jag länkar till en film! Kolla in den. Jag hade inte tillräckligt många händer för att kunna filma samtidigt som jag skulle till och knyta : )  Flera delar är tagna från Roy Fares kanelbullerecept, men så har jag faktiskt själv modifierat och gjort om lite…äntligen börjar hjärnan vilka leka lite själv!

20161106_171042

Ingredienser till deg:

  • 30 gr. jäst för söta degar
  • 250 gr. mjölk
  • 550 gr. vetemjöl special
  • 3 gr. salt
  • 1 gr. saffran
  • 90 gr. strösocker
  • 1 ägg
  • 110 gr. smör, rumstempererat
  • 1 ägg till pensling
  • Pärlsocker till garnering

Ingredienser till fyllning:

  • 200 gr. mandelmassa (ska innehålla minst 50% mandel)
  • 150 gr. smör, rumstempererat
  • 30 gr. vaniljsocker

Ingredienser till sockerlag:

  • 150 gr. vatten
  • 95 gr. strösocker

IMG_20161106_131409.jpg

 

Gör så här:

  1. Börja med degen, smula ner jästen i degbunken och värm upp mjölken till 37°C. Häll mjölken jästen och rör med slickepott till jästen är helt upplöst.
  2. Tillsätt saffranet och rör om så att den får lösas upp lite.
  3. Starta assistenten och kör på lägsta hastighet. Tillsätt socker, salt och ägg. Häll ner mjölet i omgångar. Låt maskinen arbeta ihop degen i 4 minuter.
  4. Tillsätt nu smöret och låt maskinen arbeta in det i degen.
  5. När smöret är inarbetat, ökar du hastigheten till medel och kör så i 5 minuter, sänk sedan hastigheten till låg och kör i 5 minuter till en fin deg. Vi vill ha en fin och blank deg.
    20161106_135649.jpg
  6. Ta ut degen och lägg den på ett mjölat bakbord och låt den vila under handduk i 20 minuter. Under tiden du väntar gör du fyllningen
  7. Ta fram en bunke, riv ner mandelmassan, tillsätt smöret och vaniljsockret.
    20161106_135252.jpg
  8. Med elvisp på högsta fart vispar du snabbt ihop allt till en kräm som är lätta breda med slickepott.
    20161106_135557
  9. Nu har degen vilat klart. Kavla ut den till en rektangel. Den skall inte vara bred, det är längden som är viktigt. Kavla den tunt, 3-4 mm.
  10. Bred på fyllningen och täck hela degen med fyllning.
    20161106_143354
  11. Ta tag i bortre delen av degen och vik den mot dig. Den blir alltså vikt på mitten.
  12. Ta något vasst, en kaksporre, pizzaslicer eller liknande och skär remsor.
    20161106_143822
  13. Tag en remsa och knyt en knut av den. Detta var en ”tricky” liten del, men kolla nedan hur Roy Fares gör. Hoppa fram till 2.30 så får ni ser hur han knyter.
    Roy Fares knyter bullar
  14. Första bullarna vart inte så vackra här, men sedan vart det lite finare : )
    img_20161106_150431
  15. Täck bullarna med bakduk och låt dem jäsa i rumstemperatur i cirka 2 timmar. Har du varmt inne kan det räcka med 1 1/2 timme.
  16. Under tiden gör du sockerlagen. Koka ihop vatten och socker, tills alla sockerkristaller är borta. Ställ lagen åt sidan åt sidan.
    20161106_155203
  17. Värm upp ugnen till 210°C i vanlig ugn i god tid, när det är dags för bullarna att åka in så penslar du dem först med ägg och sedan strör du på strösocker.
    20161106_163632
  18. Grädda dem mitt i ugnen i 9-11 minuter. Ha koll på dem!
  19. Så fort bullarna kommer ut ur ugnen penslar du sockerlag på dem. De blir lite glansigare då och blir inte lika snabbt torra.
    20161106_165430
  20. Låt dem svalna på galler, övertäckta med en bakduk.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s