Rågrutor med russin

Ett gott bröd behöver inte vara svårt att baka. Vist är det kul att lyckas med ett bröd som kräver mycket pyssel och har många moment, men bröd som man bara ”rör ihop” är så smidigt. De här rågrutorna är något åt det senare hållet. Enda nackdelen, som egentligen är en fördel, är att de skall jäsa 12 timmar i kylen. Det är inte ett bröd som går fort att få på bordet, men den långa jäsningen i kylen ger en otroligt god smak och sötman från russinen gör det ännu godare!

20161113_103933

Ingredienser :
  • 25 gr. jäst för matbröd
  • 400 gr. kallt vatten
  • 90 gr. rapsolja
  • 100 gr. fint rågmjöl
  • 440 gr. rågsikt
  • 1 1/2 tsk salt
  • 90 gr. russin

20161112_203611

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i degkitteln, häll på lite av vattnet och rör om tills jästen löst upp sig, tillsätt då resten av vattnet och rör om.
    20161112_204046
  2. Tillsätt oljan, salt, rågmjöl. Kör igång assistenten och när allt är blandat tillsätter du rågsikten lite åt gång och arbetar ihop till en deg. Låt maskinen knåda degen ett par minuter.
  3. Tillsätt russinen i degen och låt dem knådas in under någon minut.
  4. Tag en form ca. 20*35 och klä in med bakplåtspapper.
  5. Stjälp ner degen och tryck ut den i formen. Sjär degen i fyrkanter, 12 stycken är lagom.
    20161112_210206
  6. Täck formen med plastfolie, ställ den i kylskåpet för att jäsa i 12 timmar (över natten).
  7. När det gått 12 timmar tar du fram formen och av med folien, låt degen stå rumsvarmt under tiden som du värmer upp ugnen till 230°C.
  8. Grädda brödet mitt i ugnen, i 15 minuter. Innan jag stoppade brödet i ugnen strödde jag lite rågmjöl över det. Hoppa över det om du så önskar.
  9. Ta ut brödet och låt det svalna i formen.20161113_103933
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s