Vörtbröd med porter och julmust

Testet av årets julbak fortsätter och idag har det gjorts två fina vörtbröd! Hembakt vörtbröd blir så mycket trevligare än köpebrödet. Helst skulle jag velat baka med riktig vört, men det har jag inte fått tag på, så smaken fick komma från julmust, porter och smakrika kryddor.

20161120_185540-nytt

Ingredienser till 2 bröd:

  • 50 gr. smör
  • 33 cl. julmust
  • 33 cl. porter
  • 25 gr. jäst för matbröd
  • 140 gr. mörk sirap
  • 180 gr. russin
  • 2 msk. malda nejlikor.
  • 2 msk. malda pomeransskal
  • 2 msk. mald ingefära
  • 1 tsk. salt
  • 990 gr. rågsikt

20161120_100656

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull, häll ner julmust och portern. Låt vätskan värmas upp till 36°C
    20161120_143608
  2. Smula ner jästen i en bunke och häll i lite av vätskan över jästen. Rör runt tills jästen löst upp sig helt. Häll ner resten av vätskan.
    20161120_143850
  3. Tillsätt russin, sirap, salt och kryddor. Låt maskinen få blanda detta en liten stund.
    20161120_144026
  4. Tillsätt mjölet, lite i taget, medans maskinen fortfarande arbetar. Knåda degen till en slät och smidig deg i 10 minuter. Täck bunken med plastfolie, eller som i mitt fall ett tillhörande plastlock. Låt jäsa i 40 minuter.
  5. När degen är färdigjäst, ta upp degen på ett mjölat bakbord.
    20161120_155943
  6. Klä en plåt med bakplåtspapper.
  7. Knåda igenom degen så att den känns smidigt, dela degen i två delar och forma två avlånga bröd som du lägger på en plåt med bakplåtspapper.
  8. 20161120_161051
  9. Täck bröden med en bakhandduk och låt dem jäsa under den i 30 minuter.
  10. Sätt ugnen på 200 °C. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter.
  11. Pensla vatten över bröden när de är ute ur ugnen.
    20161120_185713
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s