Supersaftiga & fluffiga saffransbullar med fördeg

Dom här goda saffransbullarnas recept står Roy Fares för. Jag har kört enligt samma stil, men hade i lite mer saffran och lite mindre mjöl. Saffransbullarna vart så goda, saftiga och fluffiga…precis så som man vill ha sin bulle! Kan tro att det beror på att man gör degen i två steg, först en s.k. fördeg och sedan gör man klart degen!

20161222_215553

Ingredienser till fördeg:

  • 50 gr. jäst för söta degar
  • 500 gr. mjölk (5 dl.)
  • 1,5 gr. saffran ( 3 pkt.)
  • 520 gr. kärnvetemjöl (8,5 dl.)

Ingredienser till deg:

  • 150 gr. rumsvarmt smör
  • 170 gr. strösocker (2 dl.)
  • 2 gr. salt (2 krm.)
  • 320 gr. kärnvetemjöl (5,5 dl.)

Ingredienser till fyllning:

  • 250 gr. mandelmassa
  • 25 gr. strösocker (2 msk.)
  • 3 gr. vaniljsocker (1 tsk.)
  • 120 gr rumsvarmt smör

Pensling och garnering:

  • 1 ägg
  • hyvlad mandel
  • pärlsocker.

 

Gör så här:

  1. Börja med fördegen, smula ner jästen i degbunken.
  2. Värm mjölken och saffran i kastrull till 35°C.
    20161222_173001
  3. Häll vätskan över jästen och rör med slickepott till jästen är helt upplöst.
  4. Tillsätt vetemjölet och låt maskinen arbeta in mjölet, kör sedan maskinen i ytterligare 5 minuter.
  5. Täck bunken med plastfolie eller plastlock, låt degen vila i 15 – 20 minuter.
  6. Gör nu klart hela degen genom att lägga ner socker, salt och smöret (i mindre bitar) och tillsätt sedan vetemjölet pö om pö.
    20161222_180336
  7. Kör maskinen på medelfart tills degen är len, glansig och släpper från kanterna. Täck igen med plasten eller plastlock och låt degen vila 30 minuter.
    20161222_181656
  8. Gör nu mandelfyllningen, riv mandelmassa och tillsätt strösocker och vaniljsocker.
    20161222_182745
  9. Blanda med en sked/slev.
    Tillsätt lite smör i taget tills du får en slät och mjuk fyllning.
    20161222_184340
  10. Mjöla bakbordet lätt och ta ut degen på bordet. Kavla den ungefär 40*75 cm och 0,5 cm tjock.
    20161222_190718
  11. Bred ut fyllning på jämnt på hela degen.
  12. Stå på kortsidan av degen, tag sedan tag i överkanten och vik degen på hälften mot dig.
    20161222_191423
  13. Skär degen i avlånga remsor och vira varje remsa runt två fingrar för att få till en knut. Kolla in hur Roy knyter bullarna i videon här.
  14. Lägg knutarna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa länge, 1 1/5 – 2 timmar under duk. Värm upp ugnen till 200°C när det är 30 minuters jäsning kvar.
    20161222_205727
  15. När dom jäst klart penslas dom med uppvispat ägg, hyvlad mandel och pärlsocker.
    20161222_210653
  16. Grädda bullarna mitt i ugnen, 13 – 15 tills de fått en fin gyllebrun färg.
    20161222_212526

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.