Ljuvligt goda och rustika rågbitar

När jag hittade det här receptet i tidningen hembakat tvekade jag inte en sekund att pröva det. Jag och sambon har flertalet gånger (innan jag började baka eget bröd…) gått ner till lokala butiken och köpt såna däringa lösbröd, typ tre stycken för 15 kronor. Då plockade vi alltid till oss ”bitar” av olika slag. När jag såg det här receptet kände jag:
– Äntligen, nu ska jag baka egna bitare!

Så igår kväll bakade jag dessa rågbitar och vilka goda frukostmackor det vart! Så tråkigt att vi inte hade hårdost och lite tomat hemma, då hade det varit trevligt för ögat också…bättring tills nästa gång : )

20170107_121356

Ingredienser:

  • 50 gr. jäst för matbröd
  • 600 gr. vatten (6 dl.)
  • 20 gr. honung (1 msk.)
  • 2 tsk. salt
  • 26 gr. rapsolja (2 msk.)
  • 150 gr. finmalet rågmjöl (3 dl.)
  • 660 – 720 gr. kärnvetemjöl (11-12 dl.)

20170106_162519

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i degkitteln. Värm upp vattnet till ca. 30°C och häll det över jästen. Rör med slickepott tills jästen är helt upplöst.
    20170106_162944
  2. Häll ner olja, honung, rågmjölet och saltet i vätskan. Blanda ihop ordentligt!
    20170106_163215
  3. Häll ner vetemjölet i omgångar och låt maskinen jobba ihop till en smidig deg.

    Låt degen bearbetas i maskinen i ca. 8 minuter. Degen skall bli smidig och fin!

  4. Täck kitteln med plastfolie eller assistentens medföljande plastlock och låt degen jäsa i 60 minuter. Degen jäser rejält!
    20170106_180245
  5. Stjälp ut degen på lätt mjölat bakbord. Forma degen till en rulla, ca. 50 cm. lång. Mjöla handen och platt till rullen så den blir cirka 12 cm, bred.
    20170106_180521
  6. Skär rullen i 12 bitar och lägg dem på bakplåt med bakplåtspapper.
    20170106_181154
  7. Täck plåtarna med plastfolie och bakduk. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Sätt nu ugnen på 250°C.
  8. Grädda bröden mitt i ugnen 12 – 14 minuter. När du tar ut bröden låter du dem svalna på galler.

 

20170107_121356Frukostmackan redo!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s