Morotskusar med palsternacka och pumpakärnor

Långpanne bröd är så himla smidigt, efter jäsning, tryck ut smeten i formen, jäs lite till och grädda. Det här brödet är fullproppat med morötter, palsternacka och en toppas med pumpakärnor. Känn efter med brödsticka mot slutet av gräddningen. Det kan hända att brödet fortfarande är lite degig i botten och då är det bara till att fortsätta grädda en stund till. Det här receptet hittade jag i tidningen hembakat.

20170122_12471420170122_120046

Ingredienser till 25 stycken:

  • 25 gr. jäst för matbröd ( 1/2 paket)
  • 500 gr. röd mjölk (5 dl.)
  • 1 tsk. salt
  • 2 msk. strösocker
  • 75 gr. riven palsternacka
  • 125 gr. riven morot
  • 175 gr. finmalet rågmjöl (3 1/2 dl.)
  • 550 gr. vetemjöl special (9 dl.)
  • 50 gr. smör
  • Pumpakärnor till garnering

 

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i degkitteln och lös upp den med lite av mjölken.
    20170121_134402
  2. Häll ner resten av mjölken, den rivna palsternackan och morötterna, salt och socker.
    20170121_140055
  3. Starta maskinen och blanda mjölsorterna i en bunke. Häll ner mjölet på om på i degkitteln. Skiva sedan ner smöret och låt maskinen jobba i 8 minuter tills du har en ganska fast deg.

     

  4. Olja in en stor bunke med en neutral matolja. Täck därefter bunken med plastfolie.
    20170121_142415
  5. Låt degen jäsa till den dubbla storleken, i cirka 1 1/2 timme.
    20170121_155542
  6. Ta fram en långpanna, cirak 35 * 25 cm, klä den med bakplåtspapper. Ta bort plasten på degbunken och ”punktera” degen. Häll degen till den klädda formen och platta ut degen ända ut i kanterna på formen.
    20170121_160546
  7. Strö över pumpakärnorna och tryck ner dem i degen med handflatorna så att de verkligen fastnar. Annars trillar dom av efter brödet har gräddats. Använd en degskrapa för att skapa ”rutor”, tryck degskrapa hela vägen ner till bottnen på formen.
    20170121_161023
  8. Låt nu degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
  9. Värm upp ugnen till 175°C.
  10. Grädda brödet mitt i ugnen i 40 minuter. Känn efter med provsticka, känns den för degig i bottnen, grädda lite till.
  11. Låt brödet svalna lite i långpannan innan du lyfter över det till ett galler där det får kallna helt.
  12. Skär eller bryt brödet efter rutorna, går alldeles utmärkt att frysa in och ta fram den mängden bröd du önskar.
    20170122_124714
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s