Knäckig mandelkladdkaka med äpple

Söndagskaka till kvällsfikat. Eller….snarare mandelkladdkaka med äpple till kvällsfikat denna söndag. Den här godbiten snor du ihop, lätt, i ett nafs. Jag har riven bittermandel i smeten, men den kan du kan byta ut mot 3 droppar bittermandelolja om du föredrar sådan.

20170319_174631

Ingredienser till en kaka:

  • 75 gr. rumsvarmt smör
  • 180 gr. strösocker (2 dl.)
  • 2 ägg
  • 10 st. bittermandlar (fint rivna
  • 120 gr. kärnvetemjöl (2 dl)
  • 50 gr. mandelmjöl (1 dl.)
  • 2 tsk. bakpulver
  • 3 msk flagad mandel eller mandelsplitter
  • smör och ströbröd till formen

20170319_165434

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Tärna smöret i en bunke, tillsätt socker och äggen. Tillsätt även bittermandeloljan om du använder det.
    20170319_165645
  3. Vispa ihop med elvisp till en smet.
    20170319_165828
  4. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver och den riva bittermandeln i en bunke och blanda väl.
    20170319_165856
  5. Häll ner mjölblandningen i smeten och rör om till en degig smet.
    20170319_170125
  6. Smöra och bröa en avlångform på 1,5 liter. Häll ner smeten i formen och tryck ute smeten med slickepott så den täcker hela botten.
    20170319_170521
  7. Kärna ur äpplet och skiva det i tunna skivor och lägg ner i mitten på smeten. Tryck ner skivorna en aning i smeten.
    20170319_170934
  8. Strö över mandelflagorna/splittret.
    20170319_171055
  9. Grädde i nedersta delen på ugnen i 25-30 minuter.
    20170319_174631
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s