Saffransmörbullarna anfaller igen!

En favorit i repris! Gjorde dessa för ett par år sedan, lite i början av bakandets historia för min del. Men nu kände jag att det var dags för dem att få komma till liv igen, bullarna är så goda. Saftiga, söta och saffransdoften som bara sprider sig i köket. Passade på att uppdatera receptet med viktangivelser också och lite ”steg-för-steg” bilder. Seså, sätt igång och baka nu 🙂

wpid-wp-1448212561871.jpg

Ingredienser till 30 stycken bullar:

Fyllning:
150 gr. rumsvarmt smör
90 gr. florsocker (1 1/2 dl.)
1 tsk vaniljsocker

Deg:
1 gr. saffran + 1 tsk. socker
50 gr. jäst
300 gr. mjölk, fingervarm (3 dl.)
135 gr. strösocker (1 1/2 dl.)
1/2 tsk. mortlade kardemummakärnor
1 krm. salt
3 ägg
225 gr. rumsvarmt smör
840 gr. vetemjöl special (14 dl.)

Dekorering:
1 ägg
Pärlsocker

Gör såhär:

Fyllning:

  1. Rör ihop ingredienserna till fyllningen noga.
  2. Klicka ut 30 högar av fyllningen på en tallrik, ställ in dessa i frysen för att stelna.
    20171217_143636

Deg:

  1. Mortla saffran, en tsk socker och kardemummakärnorna.
    20171217_133103
  2. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den fingervarma mjölken. Rör tills jästen löst upp sig .
  3. Tillsätt saffran, kardemumma, strösocker, salt, smör och ägg.
    20171217_133854
  4. Tillsätt mjölet, lite i taget och knåda degen ordentligt, i minst 10 minuter till en smidig och spänstig deg.
    20171217_135035
  5. Låt degen jäsa i 45 minuter.
  6. Ställ 30 bullformar, antingen papper eller aluminium, på plåtar.
  7. Knåda igenom degen och dela den i 30 bitar. Forma runda släta bullar av bitarna och lägg i formarna.
  8. Ta ut fyllningen ur frysen och tryck ner en bit fyllning i varje bulle. Tryck ner den ordentligt. Låt bullarna jäsa i 25 minuter.
    20171217_150300
  9. Sätt ugnen på 250°C.
  10. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna, stör över pärlsocker.
    20171217_153505
  11. Grädda i mitten av ugnen, i ca 7-9 minuter. Ha koll på bullarna för det går fort i ugnen, de skall bara bli härligt gyllenbruna.

 

20171218_202920

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.