Ett ”busenkelt” lingonbröd med hasselnötter

Då var vi igång igen, det var länge sedan något helt nytt dök upp på bloggen, men det är inte så konstigt. Med tanke på denna varma sommar där lägenheten har konstant varit varmare än i en bastu, har det inte funnits någon som helst lockelse att bättra på värmen, men bakning eller matlagning. Men nu…nu kommer hösten (älskar hösten, likväl vintern, våren och sommaren) och då börjar baksuget knacka i min hjärna.

Så denna eftermiddag blev det efter en längre tids uppehåll dags för ett brödbak med ett helt nytt recept från tidningen ”Hembakat”. Tack för detta tips! Lingonbröd är så jäkla gott, att det bara är till att röra ihop allt och skjutsa in i ugnen, är perfekt denna söndag! Så här kommer receptet på ett lingonbröd med hasselnötter, som alla kan baka!

Ingredienser till ett bröd:

  • 430 gr. vetemjöl (5 dl.)
  • 150 gr. grahamsmjöl (2 1/2 dl.)
  • 75 gr. solrosfrön (1 dl.)
  • 97 g. hasselnötter (1 1/2dl.)
  • 35 gr. linfrö (1/2 dl)
  • 10 gr. bikarbonat (2 tsk.)
  • 6 gr. salt (1 tsk)
  • 500 gr. naturell yoghurt (5 dl.)
  • 70 gr. brödsirap (1/2 dl.)
  • 140 gr. rårörd lingonsylt (1 dl.)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C och smörj en avlång brödform (1 1/2 liter) med smör.
  2. Bland alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Häll ner alla blöta ingredienser och bland ihop med de torra. Rör om väl så att det inte blir några torra klumpar i smeten.
  4. Häll ner smeten i den smorda formen, toppa gärna med lite linfrön.
  5. Grädda nederst i ugnen, i mellan 60-70 minuter. Känn av med provsticka om brödet är klart. Ta ut och låt svalna lite i sin form, stjälp sedan ut brödet på ett bakgaller och låt svalna under bakduk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.