Äppelpaj med kanel och ingefära

Lördagen bjöd på bak i gotteboden. Lite snålblåst ute och efter en uppfriskande promenad var ju en go´fika ett absolut måste. Nu när äppelträden dignar av frukt, vad passar bättre då att baka än en riktigt god äppelpaj? Denna variant jag bjuder på nu, har en även smak av kanel och ett läckert litet sting av ingefära. Serveras varm med en god vaniljglass. Jag lovar att detta blir en ny favorit nu när hösten stundar runt knuten.

Ingredienser till mördeg:

  • 200 gr. vanligt vetemjöl (4 dl.)
  • 45 gr. florsocker (3/4 dl.)
  • 150 gr. kylskåpskallt smör
  • 1 st. ägg, lätt uppvispat
  • 1 msk. kallt vatten
  • 240 gr. vetemjöl (4 dl.)
  • 2 tsk. bakpulver

Ingredienser till fyllningen:

  • 6-8 äpplen
  • 1 msk. citronsaft, färskpressad
  • 85 gr. strösocker (1 dl.)
  • 18 gr. vetemjöl (2 msk.)
  • 1 tsk. mald kanel
  • 1 msk. riven färsk ingefära
  • 30 gr. smör (2 msk.)

Ingredienser till pensling:

  • 1 ägg, uppvispat
  • lite mjölk.

Gör så här:

  1. Blanda ihop vetemjöl och florsocker i en bunke.
  2. Tillsätt smöret i mindre bitar och nyp i hop det snabbt till en smulig deg.
  3. Tillsätt det lätt uppvispade ägget och ev. liiiite av vattnet, knåda ihop snabbt till en deg.
  4. Klä in degen i plastfolie och kasta in det i kylen i minst 30 minuter. Gör inget om den får ligga i 50 minuter…
  5. Sätt ugnen på 175°C
  6. Börja med fyllningen genom att skala och kärna ur äpplena och dela dem i mindre bitar.
  7. Rör ihop kanel, ingefära, vetemjöl, strösocker och citronssaft i en bunke.
  8. Ner med äppelbitarna i bunken och rör om ordentligt.
  9. Tag en pajform med löstagbara kanter eller en springform, som är 24 cm. i diameter. Ta 3/4 av degen från kylen, kavla ut och klä formen med degen.
  10. Häll ner äppelröran i formen.
  11. Ta den resterande pajdeg och kavla ut till ett lock och lägg över pajen, se till att kanterna nyper fast med bottendegen. Eller gör som jag gjorde, ta ett pepparkaksmått och stansa ut stjärnor och lägg över äppelbitarna.
  12. Pensla locket med blandningen av ägg och lite mjölk. Grädda pajen nederst i ugnen i cirka 35 minuter, till locket fått fin färg. Ta ut härligheten och låt svalna något innan servering.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.