Långpannerutor med morötter & frötäcke!

Bröd som man enkelt och snabbt rör ihop, låter jäsa, och sedan bakar av är så enkelt…och gott! Gillar det lite grövre och matigare brödet som håller en mätt lite längre. Detta bak blev veckans brödet…brödet sambon tar med sig till frukost till jobbet och som jag avnjuter när jag har mina hemmakontorsdagar. Nu ska ju inte jag jobba hemifrån…utan var ute hos kunder så ofta det går! Så det är mannen jag mest matar med bröd 😉

Ingredienser till ett långpannebröd:

20180930_1617493712617399827399768.jpg

  • 50 gr. jäst ( 1 pkt.)
  • 500 gr. fingervarmt vatten, MAX 37°C jag stannar alltid vid 36°C (5 dl.)
  • 45 gr. rapsolja (1/2 dl.)
  • 160 gr. morötter, skalade och grovt rivna (två stycken)
  • 75 gr. solroskärnor (1 dl.)
  • 37,5 gr. pumpakärnor (1/2 dl.)
  • 32,5 gr. linfrön, hela
  • 2 tsk. salt
  • 110 gr. rågmjöl (2 dl.)
  • 300 gr. rågsikt (5 dl.)
  • 300 gr. vetemjöl special (5 dl.)

Ingredienser till ett topping:

  • 20 gr. rågflingor ( 1/2 dl.)
  • 3/4 dl. blandade frön (pumpa, solros, linfrö m.m.)
  • Ett uppvispat ägg.

20180930_1845313298691268003196844.jpg

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt det fingervarma vattnet och lös upp jästen helt.
    20180930_1627542432379247021976003.jpg
  2. Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen i maskin i ca 5 minuter tills den blir smidig och elastisk.

    20180930_1643184660298945905637805.jpg

  3. Täck bunken med plastfolie, eller locket som min Ankarsrum assisten original har. Låt jäsa i 30-40 minuter.
    20180930_1728508925773038948385220.jpg
  4. Täck en långpanna 30*40 cm med bakpltspapper.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda igenom degen och tryck sedan ut den i plåten så att den kommer ut i hörnen. Täck sedan med bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Sätt nu även ugnen på 200°C.
  6. Blanda ihop fröer och rågflingor till toppingen. Pensla det färdigjästa brödet med ägget och strö över  toppingen.
  7. Skåra tolv rutor i brödet, med en degskrapa i metall eller en vass kniv, och skjutsa in det sedan mitt i ugnen och grädda i ca. 25 minuter. Jag glömde göra skåror i brödet och det funkade bra det med.
    20180930_1845313298691268003196844.jpg
  8. Låt svalna på ett galler under bakduk. Njuuut!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.